Een waterontharder is een apparaat dat hard water omvormt in zacht water. Het verwijdert mineralen zoals calcium en magnesium, die kalkaanslag veroorzaken.

Een waterontharder werkt meestal via ionenwisseling. Hierbij worden de hardheidsionen in het water vervangen door natriumionen, waardoor de hardheid van het water afneemt.
De voordelen van een waterontharder zijn onder andere minder kalkaanslag, verlengde levensduur van apparaten, betere wasresultaten, en het is milder voor huid en haar.

De installatie van een waterontharder is meestal eenvoudig en kan vaak binnen een paar uur worden gedaan. Onze installateurs zorgen ervoor dat het apparaat correct en veilig wordt aangesloten.

Waterontharders hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Het is wel belangrijk om regelmatig de zoutvoorraad bij te vullen en af en toe het systeem te controleren.
Ja, een waterontharder is milieuvriendelijk omdat het gebruik van schoonmaakmiddelen en zeep vermindert. Dit helpt de hoeveelheid chemicaliën die in het milieu terechtkomen te verlagen.

Ja, een waterontharder kan goed worden gecombineerd met andere systemen, zoals een zonneboiler of een warmtepomp, om de waterkwaliteit in je huis verder te verbeteren.

Nee, helaas is er geen subsidie op de aanschaf en installatie van waterontharders.
De kosten van een waterontharder variëren, maar liggen gemiddeld tussen de €600 en €1.500, exclusief installatie. De totale kosten kunnen terugverdiend worden door lagere energiekosten en minder schoonmaakmiddelen.
Je kunt testen of je hard water hebt door te kijken naar kalkaanslag op kranen en tegels, of door een waterhardheidstestkit te gebruiken. In Nederland wordt water met een hardheid boven de 8,4 dH als hard beschouwd. Een waterontharder is dan zeer aan te bevelen.